13 Nisan 2011 Çarşamba

BAHAR TEMİZLİĞİ

Sürekli köşe yazılarını takip ettiğim ve severek okuduğum Habertürkte yazı yazan Sevgili Damla Çeliktaban nın bir yazısını sizlerle paylaşmazsam çatlarım...

Bahar temizliği

02 Nisan 2011 Cumartesi, 12:53:21HABERTÜRK
At, at, at. Eskileri, küçülmüşleri, "Bir gün giyerim belki" düşüncesiyle dolabın derinliklerinde seneden seneye yer işgal edenleri... Bluzları (renkleri solmuş), çorapları (bir yanları delik), pantolonları (düğmeleri birbirine kavuşmayan) at gitsin.
Hafiflesin dolabın. Hafifle. Eski kitaplar, CD'ler, videokasetler, pullar, dergiler, aslında bakmaktan hiç hoşlanmadığın fotoğraflar; biriktirdiğin, bir türlü vazgeçemediğin ne kadar ağırlık varsa seni bu hayata çivileyen... At gitsin.
Perdeleri yıka, halıları silkele, çekmecelerin ta diplerine kadar gir. Didik didik et evini, hayatını... Sil süpür. Önce sabunla; sonra duru suyla, sonra da kuru bezle... Sil gitsin.
Zihnini temizle. Ne kadar önyargı sakladıysan kuytularında, temizle! Bir köşede küflenen tatsız anılarını gönder cehennemine, yepyeni tecrübelere, yeni bir hayata yer aç.
Tecavüzcüleri, insandan başka her şeye önem verenleri, para yenir, elektrik solunur zannedenleri, cibiliyetsiz politikacıları, çocukların kıymetini bilmeyenleri, toprağın, havanın, suyun kıymetini bilmeyenleri, insan olduğunu çoktan unutmuşları, yalancıları, dalkavukları, kokuşmuş hırsları uğruna yakıp yıkanları, yaşanacak başka bir dünya var sananları, denizleri petrole bulayanları, sansürcüleri, iktidar sahiplerini, korku yayanları, düşünmeyi suç sayanları, okumayı yazmayı suç sayanları at çöpe. At gitsin.

Hafiflesin ülken.
Hayallerini çıkar saklandıkları yerden; umutlarını parlat yaşanası bir dünyaya dair. Yeni doğan bebeğin masumiyetini koy kalbinin orta yerine. Başka türlü bir yaşam mümkün mü?
Aç gözlerini ve bak dünyaya. Henüz konuşmayı bile bilmeyen bir çocuğun merakıyla ve kocaman açılmış gözleriyle görmeye çalış... Bahar geldi!
Bu beton deryası şehirde bile kuytularda kalmış, otoyollara, plazalara kurban gitmemiş ağaçlar var. Akasyalar, güller, erguvanlar, manolyalar... Cemil cümle mahlûkat güneşe dönmüş yüzünü, yeniden doğuşun şarkısını söylemekte. Her bahar olduğu gibi bu bahar da aynı mesaj yükselmekte tabiat ananın kalbinden: Umut var!
Temizle ülkeni, evini, bedenini, zihnini kokuşmuşluklardan. Göreceksin bak, başka türlü bir yaşam mümkün.

2 yorum:

  1. Evet evet tam da buna ihtiyacımız var hem birey hem de toplum olarak ;)

    YanıtlaSil
  2. anlamlı bir bahar temizliği..

    YanıtlaSil